Сковорода вок, види і характеристики - фото прикладів


Бажання побалувати або нагодувати сім'ю смачним обідом – постійна мрія кожної господині, все залежно від місця проживання і смакових пристрастей. Тому так затребувані незнайомі цікаві кулінарні рецепти або застосовувані способи приготування. Особливо якщо вони в собі несуть національні традиції і якість перевірено століттями. До таких дивовиж відноситься сковорода вок.

Особливий інтерес викликає її іноземне походження і можливість приготування екзотичних страв, таких же, як на її батьківщині — в Китаї. Зовні нагадує щось середнє між глибокою сковорідкою і невисокою, але широкої каструлею, вона не могла не зацікавити прихильників здорового способу життя і гастрономічних шедеврів.

Сковорода вок

Традиційна сковорода вок

Особливості посуду

Що ж до кухонної помічниці такого незвичайного:

  • що Формою нагадує частину сфери, сотейник більше пристосований до відкритого вогню багаття, а не прямокутної поверхні газових або електричних плит.
  • По висоті конструкція вище своїх родичів, форма передбачає можливість виготовлення рідких страв.
сковорода вок

В сковороді вок можна готувати рідкі страви

  • Об'єм ємності невеликий, більше розрахований на маленьку сім'ю або на одне приготування їжі, ніякої заготівлі про запас.
  • Спочатку сковорода вок була виготовлена з двома ручками з боків. Ця зручна форма дозволяла легко маніпулювати продуктами і готувати їжу. Зараз у продаж надходить традиационный варіант, звичний нам: з одного довжиною ручкою і навіть зі знімними елементами.
сковорода вок

Сковорода вок в одній ручкою

Для яких страв нагоді вог?

Звичайно, готувати страви східної кухні на даній посуді зручно, вони набувають спочатку очікувані смакові характеристики. Але тримати на кухні начиння, яку використовують для однієї страви – нецікавий захід. Виникає законне питання: що ще можна готувати на такій дивовижній посуді:

  • Як вже говорилося, на такій посуді смажать овочі, м'ясо і всіляких мешканці морів.
сковорода вок

В сковороді вок зручно смажити овочі і м'ясо

  • Ці ж самі продукти стають дуже смачними, якщо їх загасити.
  • В сковороді готують гарячі страви, в тому числі і перші: супи.
  • Після того як ви встановите спеціальну підставку, можна готувати страви на пару, що дуже зручно при дієтичному харчуванні.
сковорода вок

Сковорода вок дозволяє готувати овочі на пару

  • Придбавши грати для того щоб з м'яса змогли стекти залишки жиру, можна займатися приготуванням страв у фритюрі.
сковорода вок

Решітка для страв із фритюру в сковороді вок

Запропонований перелік дозволяє з упевненістю говорити, що придбавши в домашнє господарство сковороду вок, можна вирішити проблему кухонного начиння. Це воістину універсальна чудо — піч здатна допомогти приготувати смачні та корисні страви.

Переваги посуду

Крім відомого якості посуду, що приготовлені в ній продукти мають інший смак, сковорода вок славиться такими позитивними характеристиками:

  • Приготування продуктів займає менше часу, порівняно з традиційною європейською посудом.
сковорода вок

Приготування страв в сковороді вок займає набагато менше часу

  • Невеликий обсяг близькою до вогню поверхні дозволяє використовувати для приготування зовсім небагато жиру, іноді готувати на суху. Ці якості високо оцінені любителями здорової дієтичної їжі.
  • Приготовлені продукти краще зберігають свій первісний різнобарвний вигляд, виглядають яскраво і красиво.
сковорода вок

Страви, приготовані в сковороді вок, виглядають яскраво і красиво

  • При приготуванні на сковороді вок дно нагрівається до високої температури, тому страви готуються швидко, але вимагають постійного перемішування при приготуванні.
  • При швидкому приготуванні корисні властивості і якості продуктів, що зберігаються, при такій формі посуду залишаються цілющими.
сковорода вок

Корисні властивості продуктів, приготованих в воке , зберігаються

Матеріали для виготовлення сковороди вок

Для виготовлення сковороди вок використовуються ті ж матеріали, які йдуть на виготовлення звичайної кухонного начиння:

  • Чавунна тонка сковорода вог має товщину стінки близько 3 мм. Цей посуд має противопригарными властивостями, їжа не прилипає і не підгорає при приготуванні. Добре прогрівається за рахунок швидкої передачі тепла, основна перевага — легкість.
сковорода вок

Тонка чавунна сковорода вок

  • При великій товщині близько 9 мм і значній вазі важкі чавунні сковороди довго зберігають тепло, відрізняються високою міцністю. Як недолік: потужна конструкція довго нагрівається, продукти в них важко перевертати підкиданням.
сковорода вок

Товста чавунна сковорода вок

  • Конструкція з вуглецевої сталі має невелику вагу, відрізняється низькою ціною, добре проводить тепло, але потребує особливого догляду, продукти можуть пригорати і при цьому втратити свої корисні смакові характеристики. Можлива деформація вироби з плином часу.
сковорода вок

Вок з вуглецевої сталі

  • Алюмінієва продукція відрізняється високою якістю покриття, їжа при приготуванні не підгорає, найчастіше вона надходить у торговельну мережу з протипригарним покриттям. До недоліків відноситься швидка втрата протипригарних властивостей у нанесеного покриття, залежність від механічних пошкоджень і високих температур.
сковорода вок

Алюмінієва сковорода вок

  • Керамічний посуд завжди шанувалася, незвичайна форма вок тільки підкреслила гідності сковороди. Переваги у сковороди дуже високі: антипригарне покриття, зручність і краса. Кераміка добре працює при високих температурах. Єдине — велика вага є недоліком.
сковорода вок

Керамічний вок з двома ручками

  • Прекрасні рішення — купити вог з нержавіючої сталі. Посуд надовго збереже відмінна якість, практична, має нормальну вагу, але через відсутність протипригарного шару їжа буде підгоряти.
сковорода вок

Практичний вок з нержавіючої сталі

З наведених характеристик видно, що немає ідеальної посуду вог. Кожен із запропонованих варіантів має свої переваги і недоліки.

Яку форму дна вибрати?

Спочатку посуд замислювалася під опукле дно, яке абсолютно не підходить під наше пічне обладнання. Настільки незвичайна форма ідеально обігрівалася з усіх сторін на відкритому вогні і допомагала приготування їжі з мінімальною кількістю жиру. Під час підкидання на невелику висоту продукти добре перемішувалися і переверталися.

Можна було б використовувати таку незвичайну форму для сучасної квартири, але при приготуванні посуд не буде стояти стійко:

  • Тому для приготування на електричній печі сковороду адаптували і трохи приплюснули внизу, надавши їй стійкість. Це дозволило збільшити площу контакту між нагрівальним елементом і посудом.
сковорода вок

Вок для електричної плити з плескатим дном

  • На газовій печі можна використовувати сферо образне дно, площа контакту не так важлива. Для додання посуді стійкості застосовується спеціальна постачання.
сковорода вок

Традиційний вок з сферичним дном для газової плити

Як вибрати діаметр сковороди?

Сковорода вок дивує не тільки якістю приготовлених продуктів, але і розмірами діаметру, які можуть змінюватися від 20 см до 2м. На своїй батьківщині найбільше поширення отримав діаметр 36 див. Для звичайної сім'ї сковорода зазначеного розміру буде великий, більш затребувані 30 див.

Основні правила приготування в каструлі вог

Для того щоб продукти в дивовижній посуді були добре приготовлені і рівномірно прогріті, дотримуються наступних порад:

  • Для приготування продукти розрізають на частини приблизно однакового розміру. Вважається оптимальним розмір, відповідний одному укусу. Якщо шматочки зробити великими, вони вийдуть красивими і обсмаженими зверху, але сирими всередині. Спочатку дрібна нарізка була обрана для швидкого приготування і економії палива.
сковорода вок

Обсмажування овочів у воці

  • За необхідності приготувати одночасно кілька інгредієнтів, першими викладають ті, які готуються довше. Продукти додають поступово і постійно помішують.
  • М'ясо нарізають найчастіше тонкими смужками, при цьому рези роблять поперек м'язів.
сковорода вок

Приготування м'яса у воці

  • Максимально при приготуванні нагрівається тільки невелика частина сковороди. Від неї вгору поширюється тепло. Для того щоб забезпечити однаковий прогрівання продуктів, їх необхідно постійно помішувати. Це можна робити спеціальними пристосуваннями. При цьому враховується, що для антипригарного покриття можна застосовувати металеві прилади. На батьківщині сковороди вог віртуози кулінарної справи перемішують продукти при підкидання.
сковорода вок

Інгредієнти в воке перемішуються підкиданням

  • Невелика форма ємності не сприяє прогріванню великої кількості инредиентов. Важко забезпечити їх рівномірне прогрівання, тому закладають невелику кількість продуктів. У даній ємності найчастіше готують їжу на один раз.
сковорода вок

Не закладайте в вок велику кількість продуктів

Як підібрати сковороду?

Приймаючи рішення купити в своє домашнє господарство сковороду вог, нелегко розібратися в запропонованих пропозиції від торговельної мережі:

  • Найбільш популярна продукція з алюмінію і чавуну. Переваги і недоліки кожної з конструкцій були розглянуті вище. Зупиняючись на одному варіанти необхідно оцінити і гідності іншого.
  • При виборі товщини стінки сковороди оптимальною вважається середня, приблизно близько 4 мм
  • Якщо ви не можете визначитися з діаметром, придивіться до тридцяти сантиметровому примірнику. Він відповідає потребам середньої сім'ї.
  • Не забудьте приділити увагу і отримати підставку для фритюру і приготування продуктів на пару. Стане в нагоді кришка, щоб накрити продукти і згасити з невеликою кількістю води. Подивіться, чи сковорода вог самостійно стійко стояти.

Правила догляду за поверхнею

При приготуванні продуктів на сковороді вог для того, щоб вона довше зберегла гарний вигляд і свої властивості, необхідно дбайливо ставитися до поверхні і дотримуватися деяких правил:

  • При приготуванні продуктів на блюді з антипригарним покриттям застосовують заходи щодо його захисту. Не можна користуватися металевими приладами використовувати абразивні миючі засоби і металеві скребки.
  • Перед тим як перший раз почати готувати на чавунному посуді, її прожарюють на плиті, попередньо насипавши на блюдо сіль. Наступний етап: змащують рослинним маслом. Для того щоб чавун не іржавів, не варто довго залишати воду в посуді. Після мийки вона протирається сухою ганчірочкою і забирається на зберігання.
  • Керамічний посуд трепетно ставиться до перепадів температур. Не варто на сковороду одночасно викладати заморожені та гарячі продукти, мити холодною водою відразу після приготування.

Описана начиння чудова помічниця при подачі гарячих салатів, м'ясних і овочевих продуктів. У посуді виходять прекрасні перші страви — супи. Але головне, при приготуванні на сковороді отримані продукти залишаються надзвичайно корисними, набувають нові смакові характеристики та вражаюче красиво виглядають.

сковорода вок

Сковорода вок дозволяє готувати перші страви

Наведені поради стануть в нагоді у випадку, якщо господиня прийняла рішення купити новий посуд для приготування їжі. Сковорода вок допоможе швидко приготувати смачні та корисні страви, внесе різноманітність у меню.

Відео