Сучасні печі для опалення будинку: види, класифікація, ККД, варочно-опалювальні


Безперечно, в наших краях без хорошої і економною системи опалення аж ніяк не обійтися. Вибирати тип опалення, потрібно з урахуванням площі будинку, частоти використання системи, фінансових можливостей. Так, для приватного двоповерхового будинку краще підійде газове опалення. У невеликих по площі заміських будинках доцільніше користуватися печами. Власне, про сучасних печах для опалення будинку і піде мова далі.

Популярність сучасних печей

Використання печі в нашій країні є традиційним. Здавна українціви використовували їх не тільки для забезпечення тепла в будинку, але і для приготування їжі. Хоча альтернативних варіантів досить багато, сьогодні, як показує досвід, наші співвітчизники також віддають перевагу сучасні печі для опалення будинку. Величезний ж попит вимагає від виробників створення нових моделей і максимальної відповідності міжнародним стандартам.

Популярність сучасних печей

Сучасна піч в інтер'єрі

Класифікація та різновиди

За типом призначення всі сучасні печі діляться на три вида:

  1. отопительные;
  2. варочно-отопительные;
  3. специализированные.

Отопительные

Основна мета першого типу, як вже зрозуміло з самої назви – забезпечення тепла в приміщенні. На відміну від моделей, які використовувалися років 20-10 тому, сучасні печі для опалення будинку мають значно більший ККД. Сьогодні він досягає 90%. Головний секрет цього успіху – ідеально продумана система подачі повітря. Піч побудована таким чином, що повітря в ній постійно циркулює, але при цьому встигає нагріватися.

Ооопительные

Опалювальна піч

Варочно-опалювальні

Другий тип – варочно-опалювальні – частіше зустрічаються у сільській місцевості. Така річ складається з двох частин: котельні (забезпечує прогрів приміщення) і поверхні для приготування страв. Остання розміщується над топкової. Вона має місце для 2-4 камфорок і, як правило, виконується із заліза. У продажу сьогодні можна знайти і такі варіантів печей, які містять духовки. Як стверджують спеціалісти, в такій печі можна без проблем під'єднати водогрійний бак або накопичувач води.

Варочно-опалювальні

Варочно-опалювальна піч

ККД печей

Великий ККД – це ще одна з переваг варочно-опалювальної печі. Найбільше вони підходять для опалення кімнати загальною площею 15-20 кв. м.

Спеціалізовані печі мають особливе призначення – вони нагрівають камені, які знаходяться всередині печі. Будують їх в лазнях і саунах.

Технічні особливості

Всі печі відрізняються за своєю будовою. Так, за конструктивними особливостями сучасні печі діляться на:

  1. припливні;
  2. канальні;
  3. ковпакові.

Перший вид — припливна піч — є простий за своєю будовою. По суті, процес горіння забезпечується завдяки трьом основним елементам. Перший — це сама топка. Другий — піддувало, яке забезпечує надходження кисню всередину топки. Третій — спеціальна труба, через яку утворюється дим виходить на вулицю. Для приватних будинків і невеликих приміщень припливна піч підходить дуже добре. Вона легко виконується, не вимагає особливого догляду. Разом з тим, вона має і певні недоліки: її ККД є відносно невеликим, адже тепло частково виходить разом з димом через трубу.

Канальні печі мають більш складну будову. На відміну від попередньої моделі, вони не випускають тепло. Дим випускається не відразу. Він проходить довгі тунелі внизу печі. Таким чином все тепло залишається, а на вулицю виходить тільки холодний дим. ККД в канальних печах досить великий. Тут він залежить від довжини тунелю. Тобто, чим довше блукати дим, тим тепліше буде в кімнаті.

Технічні особливості

Канальна піч у розрізі

Колпачковиє печі були створені свого часу для використання на промислових підприємствах. Висока ефективність таких печей забезпечила їм популярність і розширила сферу використання. Важливим конструктивним елементом такої печі є ковпак. Розташовується він в самому верху печі. Принцип дії такого пристрою досить простий: теплий дим піднімається до ковпака і там залишає своє тепло і повертається назад вниз. Вже внизу печі дим витісняється новою «порцією» на вулицю. Такий процес відбувається безперервно. Вагомими перевагами колпакової печі є:

  1. відсутність запаху диму в приміщенні;
  2. немає залежності від тяги.

Матеріал виготовлення

При побудові печі можуть використовуватися найрізноманітніші матеріали. Іноді, для забезпечення кращої ефективності, вони також комбінуються. Частіше печі для приватних будинків виконуються з:

  • Цегли;
  • Чавуну;
  • Сталі.

З кожним роком цегла все частіше використовується в якості основного матеріалу для будівництва печі. Особливістю цього типу печі є великий розмір. З одного боку це добре, адже тепло віддається з великої площі, тому приміщення обігрівається швидше і довше. З іншого боку виникає проблема з будівництвом і експлуатацією також печі в невеликих приміщеннях.

Топку, що буде основою такої печі, можна побудувати власноруч із термостійкої цегли. Іншим варіантом може стати вже готова чавунна топка.

Дим, що виділяється в процесі горіння, самостійно виводиться через спеціальну трубу. Проходячи шлях від топки до виходу, все своє тепло нагріте дим віддає трубі (вона може мати будь-який розмір).

Для обігріву, в цегляної печі можна спалювати різні види твердого палива, зокрема вугілля, торф, дрова і т.

До переваг цегляної печі можна віднести те, що вона добре тримає жар навіть після того як горіння завершилося. Її недолік у тому, що на прогрів потрібно багато часу.

Популярність чавунної печі залежить від її високої ефективності. Як стверджують спеціалісти, вона має високий ККД з усіх можливих печей. Весь секрет полягає в тому, що забезпечується конвертерний обмін.

Матеріал виготовлення

Сучасна чавунна піч

При виготовленні печі, майстри особливий акцент роблять на додаткових елементах. З їх допомогою вдається домогтися швидкого запалювання, довгого горіння і чудовою тепловіддачі.

Сучасні чавунні печі можуть мати різну форму і об'єм. Завдяки цьому їх можна влаштувати практично в будь-якому приміщенні.

Мінусом такого типу є його велика вага.

Уникнути такого недоліку вдається сталевим печей, адже вони досить легкі за своєю вагою. Хоча з'явилися печі такого типу відносно недавно, все ж вони встигли завоювати прихильність багатьох господарів. Як і чавунні вони можуть мати різну форму і розміри.

На відміну від цегляної печі, сталева значно швидше нагрівається, швидше віддає тепло і має досить високий ККД. Ці печі, по суті, є універсальними, в них сміливо можна топити вугіллям, дровами, торфом.

Для об'єктивності слід вказати і на недоліки, властиві сталевим печей:

  • велика ймовірність пошкоджень. Як відомо, метал швидко і сильно загострюється, тому дотик до такої печі може призвести до глибоких опіків.
  • сприяє підвищеній вологі;
  • тепло раз приділяється нерівномірно, а тому в одній частині кімнати може бути дуже жарко, а в іншій — прохолодно.